Chuck Quizmo

From the Super Mario Wiki
Jump to: navigation, search
Chuck Quizmo
Chuck Quizmo.
Chuck Quizmo from Paper Mario.
Full Name Chuck Quizmo
Species Worm
First Appearance Paper Mario (2000)

“Chuck Quizmo's the name, and quizzes are my game! You want quizzes, I got 'em! If you can manage to answer my brain-busting questions correctly, then... Y... Yaa... Yaaaaaahooo! I'll give you a Star Piece! Want to try a quiz?”
Chuck Quizmo, Paper Mario

Chuck Quizmo is a character in the Nintendo 64 game Paper Mario. A multi-colored worm wearing a yellow bow tie and a top hat, Quizmo appears throughout Paper Mario in different towns and villages, and if Mario speaks with him, Quizmo will transport him to a stage and, along with his assistant Vanna T., ask Mario a question. If Mario answers Chuck's quiz correctly, he will be rewarded with a Star Piece, and if he answers wrong, he will receive nothing. In the latter case, the same question will be asked the next time Mario speaks with him, thereby still allowing the player to receive all the Star Pieces. After quizzing Mario, Quizmo will teleport away to a different location. In all, Quizmo will ask sixty-four questions, provided Mario makes the effort to find him and accept his quizzes.

If Mario answers all of his questions correctly, Quizmo states that, now that he has found someone with all the answers, he can finally retire as quiz master. After Mario defeats Bowser, Quizmo, along with Vanna T., can be seen in Toad Town outside the dojo; when spoken to, Quizmo will jokingly ask Mario if he wants to participate in another quiz before stating he is in Toad Town merely to attend the festival celebrating the defeat of the Koopa Troop. Quizmo can also be seen in the parade that plays during the Paper Mario credits, expelling fireworks from his hat.

Areas Chuck Quizmo can be found[edit]

  • Goomba Village, southwest of the Toad house.
  • Koopa Village, near the Save Block.
  • Koopa Village, near the blue Warp Pipe.
  • Toad Town, under the tree next to Harry T.'s Shop.
  • Toad Town, near Merlon's House.
  • Dry Dry Outpost, near the Entrance.
  • Dry Dry Outpost, near the Toad House.
  • Yoshi's Village, near where Village Leader sits.
  • Yoshi's Village, south of the Toad House
  • Shiver City, between Herringway and the warehouse buildings.
  • Shiver City, to the right of the mayor's house
  • Shiver City, in front of the item store
  • Star Haven, under the first archway near the entrance.

List of Questions and Answers[edit]

  1. What is the name of Goombario's sister? Answer: Goombaria
  2. What is the color of the block you can break with the first hammer you get? Answer: Yellow
  3. What is the ability that Goombario frequently uses? Answer: Tattle
  4. What color of pants was the Goomba King wearing? Answer: Red and White
  5. Which of Mario's battle commands is on the far left? Answer: Strategies
  6. How many windows does the Goomba House in Goomba Village have? Answer: One
  7. What's the name of the leader of the Red and Blue Goomba Bros.? Answer: Goomba King
  8. What color are Luigi's pants? Answer: Blue
  9. How many members are there in Goombario's family? Answer: Six
  10. What will you receive when you get the right answer in a quiz? Answer: Star Piece
  11. What is the name of the smart Toad living in Toad Town? Answer: Russ T.
  12. How many buildings are there in Koopa Village? Answer: Six
  13. Of the following, who is NOT a member of the Koopa Bros.? Answer: Blue Ninjakoopa
  14. How many coins are needed to buy a Mushroom at the shop in Koopa Village? Answer: 4 coins
  15. Where does Merluvlee, who tells fortunes about special things, live? Answer: Shooting Star Summit
  16. What is the name of the character who joined you at the Koopa Bros. Fortress? Answer: Bombette
  17. What color is Bowser's hair? Answer: Red
  18. How many Star Spirits do you have to save? Answer: Seven
  19. What's the name of the elderly Koopa Troopa who always asks for errands to be run? Answer: Koopa Koot
  20. How many Bob-ombs besides Bombette were imprisoned in the jail at the Koopa Bros. Fortress? Answer: Four
  21. Where is the house of the explorer, Kolorado? Answer: Koopa Village
  22. What is the destination of the train which departs from Toad Town station? Answer: Mt. Rugged
  23. What is the name of the fellow who sells Badges in Toad Town? Answer: Rowf
  24. What treasure did Bowser steal from Star Haven? Answer: Star Rod
  25. What is the color of the roof of the house in Koopa Village where you can listen to a radio? Answer: Blue
  26. Who does Kooper idolize? Answer: Kolorado
  27. What does Merlee of Dry Dry Outpost specialize in? Answer: Casting spells
  28. Who hides inside a coffin in Dry Dry Ruins? Answer: Pokey Mummy
  29. What can you get when you take Star Pieces to Merlow at Shooting Star Summit? Answer: Badges
  30. Who knew the location of Dry Dry Ruins in Dry Dry Desert? Answer: Moustafa
  31. When you want Tayce T., who loves cooking, to make Lemon Candy, what do you have to give her besides a Lemon? Answer: Cake Mix
  32. Who among the following lives in Forever Forest? Answer: Oaklie
  33. What are Boos, exactly? Answer: Ghosts
  34. What appears when you hit the Whacka living on Mt. Rugged? Answer: Bump
  35. Other than Lemons, what fruit drops when you hit a tree in the desert oasis? Answer: Lime
  36. What is the name of the strange person in Toad Town who can increase Mario's status? Answer: Chet Rippo
  37. What ability does Bombette frequently use? Answer: Bomb
  38. What does Gourmet Guy like? Answer: Cake
  39. Who was the second companion to join your team? Answer: Kooper
  40. Who tried to steal coins from you in the desert? Answer: Bandit
  41. What is the name of the Star Spirit who can use Star Storm? Answer: Skolar
  42. What are addressed to your companions and sent to the post office? Answer: Letters
  43. Among the following, which building is NOT in Toad Town? Answer: Mayor's House
  44. What kind of book did Gourmet Guy drop? Answer: Cooking
  45. Who am I? Answer: Chuck Quizmo
  46. Where do I show up? Answer: In towns and villages
  47. What is the name of the plant that grows in Jade Jungle and blows out stars? Answer: Trumpet Plant
  48. What color was the leader of Yoshi's Village? Answer: Green
  49. What is the name of the elderly man who tells fortunes in Toad Town? Answer: Merlon
  50. How many colors of Yoshis did you see in Yoshi's Village? Answer: Six
  51. How would the Yoshi Kids in Yoshi's Village describe Sushie? Answer: Bossy
  52. What building is across from the Toad Town post office? Answer: Merlon's house
  53. What kind of card do you get when you defeat Lee at the Dojo in Toad Town? Answer: Second-Degree
  54. What color is the brooch that Princess Peach wears? Answer: Blue
  55. Who gave you Miracle Water in Flower Fields? Answer: Lily
  56. What is the name of Lakilester's girlfriend? Answer: Lakilulu
  57. How do you make the Pipe leading to the Toad Town Playroom come out? Answer: Hit a tree
  58. Among the following, who is inside Club 64? Answer: Pop Diva
  59. Which of the following do Shy Guys never do? Answer: Sing
  60. What best describes the relationship between Mario and Luigi? Answer: Brothers
  61. Among the following, who is found in Starborn Valley? Answer: Ninji
  62. How many companions do you travel with? Answer: Eight
  63. What is the name of the Star Kid who's always with Princess Peach? Answer: Twink
  64. How many Star Spirits have you saved in total? Answer: Seven

Names in Other Languages[edit]

Language Name Meaning
Japanese ハテナ虫
Hatena Mushi
Question Worm
French Karl Quizzeur
German Wim Quizmo From former German showmaster Wim Thoelke and the English name

Trivia[edit]

Mario and Kooper on Quizmo's show. Luigi, a Ninjakoopa, Jr. Troopa, Yoshi, and several others can be seen in the audience.